Знову вимкнули світло...

2015-12-02

Вечір... Ти сидиш в кімнаті і дивишся телевізор. Раптом — блись! Вимкнули світло: щось негаразд в електромережі твого села.Образливо — якраз на найцікавішому місці! Але нічого не вдієш. Прослідкуй, щоб ця неприємна ситуація не переросла в небезпечну.Декілька хвилин посидь на місці, доки очі не звикнуть до темряви.Якщо ти ще не вмієш добре орієнтуватися без світла — візьми кишеньковий ліхтарик. Він повинен завжди знаходитись в одному й тому ж місці.Коли під рукою ліхтарика нема, повільно рухайся вперед, навпомацки знаходячи собі дорогу.Найперше: вимкни з розеток всі електроприлади, котрі працювали, коли було світло.Газовою плитою в темряві теж не варто користуватися, особливо якщо вдома нема дорослих. Вимкни і її.Перевір, чи закриті крани з холодною та гарячою водою.Чи обов'язково сидіти в темряві?Дійсно, сидіти в неосвітленій оселі — приємного мало. Хочеться, щоб в кімнаті було хоча б якесь світло. Згадав? У мами є гасова лампа та свічки. Є й сірники. Ці речі називаються відкритим вогнем.Як же навчитись користуватися відкритим вогнем, не допускаючи при цьому пожежі?

Запам'ятай!

• При користуванні свічкою треба мати для неї металеві підсвічники.

• Не можна ходить з свічкою по кімнаті.

• Гасова лампа не повинна стояти поряд з їжею, ліками, ватою, книгами, паперами, легкозаймистими речовинами (лаками, спиртом, розчинниками).

• Не можна залишати гасову лампу без нагляду.

• Сірники потрібні для того, щоб запалити свічку чи лампу. Гратись ними категорично заборонено!

• Засвітивши свічку чи гасову лампу, ретельно погаси сірника. Перевір, щоб він не димів.

• Якщо сірники погано запалюються, не кидай їх під ноги чи на стіл. Від тліючого маленького сірника може розгулятися величезна пожежа.

• Найкраще гасити сірника водою.Якщо темно лише в твоїй оселіКоли в твоїй домівці запанувала темрява, не зашкодить поглянути у вікно: чи й у інших будинках темно? Якщо скрізь відключенням електромережі керують спеціалісти, тобі турбуватись нічого.Коли ж світла немає лише в твоїй оселі, клич дорослих: батьків, сусідів, знайомих.вдома

Світло може зникнути при:— загоранні електропроводки;— короткому замиканні;— пошкодженні електроприладів.Всі ці несправності можуть виникнути і без зникнення світла. Тоді тобі загрожує ураження струмом.Як уникнути ураження електричним струмом:— Уважно поглянь навколо: чи ніде не димить, чи не чути неприємного запаху, що виникає при горінні, тлінні, плавленні.— Якщо з якогось електроприладу чується тріскотіння, йде дим чи пробиваються язики полум'я — не поспішай смикати за шнур, що включений в розетку. Тебе може вдарити струмом! Клич дорослих.— Треба відключити струм в усьому приміщенні. Коли рубильника не дістатись, дорослий повинен витягти шнур палаючого електроприладу з розетки за допомогою сухої палиці, гумової рукавиці тощо.— Відключивши струм, палаючий електроприлад накривають мокрою цупкою тканиною, яка не пропускає повітря. Для гасіння вогню можна використати пісок.— Ні в якому разі не лий воду, якщо електричний струм не вимкнуто! Вода — добрий провідник електрики. Ти можеш постраждати!

Пам'ятайте, що дотримання основних заходів безпеки дозволить Вам уникнути трагедій.

Кiлькiсть переглядiв: 128